Capsules zelf vullen is zeer eenvoudig

Het vullen van lege capsules kan een geweldige manier zijn om je eigen supplementen of medicijnen te maken. Of je nu kiest voor handmatige vulling of het gebruik van een capsule vulmachine, ik zal je stap voor stap door beide processen leiden.

Handmatig vullen van capsules

 1. Bereid je werkgebied voor: Zorg ervoor dat je werkgebied schoon en droog is. Je hebt je lege capsules, het product dat je wilt insluiten, en een mesje of spatel nodig om de capsules te vullen.
 2. Scheid de capsule: De meeste lege capsules komen in twee delen, de langere ‘body’ die de inhoud bevat, en de kortere ‘dop’ die de capsule sluit. Pak een capsule en trek voorzichtig aan beide uiteinden om hem te openen.
 3. Vul de capsule: Gebruik je mesje of spatel om de ‘body’ van de capsule te vullen met je product. Zorg ervoor dat je de capsule goed vult, maar probeer niet te overvullen.
 4. Sluit de capsule: Zodra je de capsule hebt gevuld, plaats je de ‘dop’ er terug op. Je zou een klik moeten voelen wanneer de dop op zijn plaats zit.

Vullen van capsules met een capsule vulmachine

 1. Bereid je machine en werkgebied voor: Zorg ervoor dat je werkgebied schoon en droog is. Je hebt je lege capsules, het product dat je wilt insluiten, en je capsule vulmachine nodig.
 2. Plaats de capsules in de machine: De meeste machines hebben een plek voor zowel de ‘body’ als de ‘dop’ van de capsule. Volg de instructies van je machine om de capsules op de juiste manier te plaatsen.
 3. Vul de capsules: Zodra de capsules in de machine zijn geplaatst, vul je het product in de daarvoor bestemde ruimte. De meeste machines hebben een schuifmechanisme dat het product gelijkmatig verdeelt over de capsules.
 4. Sluit de capsules: Nadat je de capsules hebt gevuld, gebruik je de machine om de ‘dop’ op de ‘body’ te plaatsen. Dit proces varieert afhankelijk van de machine, maar het resultaat is hetzelfde: een perfect gevulde en gesloten capsule.

Tips voor het vullen van capsules

Hier zijn nog wat aanvullende tips voor het vullen van capsules:

 1. Kies de juiste maat capsule: Lege capsules komen in verschillende maten, variƫrend van 000 (de grootste) tot 5 (de kleinste). De juiste maat voor jou hangt af van de hoeveelheid product die je in elke capsule wilt stoppen.
 2. Gebruik een trechter: Als je handmatig vult, kan een kleine trechter of een opgerold stuk papier helpen om het product in de capsule te krijgen zonder te morsen.
 3. Let op de textuur van je product: Niet alle producten zijn even gemakkelijk in capsules te krijgen. Fijne poeders kunnen gemakkelijk morsen of opstuiven, terwijl plakkerige stoffen aan je gereedschap kunnen kleven. Als je problemen ondervindt, kun je overwegen je product te mengen met een hulpstof zoals magnesiumstearaat om de textuur te verbeteren.
 4. Bewaar je capsules correct: Nadat je je capsules hebt gevuld, is het belangrijk om ze op de juiste manier te bewaren. Bewaar ze op een koele, droge plek uit de buurt van direct zonlicht om te voorkomen dat ze voortijdig oplossen of hun potentie verliezen.
 5. Schoonmaken van je capsule vulmachine: Na het vullen van de capsules, zorg ervoor dat je je capsule vulmachine grondig schoonmaakt. Dit voorkomt kruisbesmetting en verlengt de levensduur van de machine.

Door Capsule-expert

Ik ben Erik. Al sinds 1999 ben ik zeer actief in de farmaceutische industrie en ik heb me gespecialiseerd in lege capsules. Dit product kent inmiddels geen enkel geheim meer voor me. Ik schrijf er graag over en deel op die manier mijn kennis met het internet.