Gelatine capsules

 • Home
 • Gelatine capsules

Gelatine capsules zijn een van de meest voorkomende types van lege capsules die in de industrie worden gebruikt. De gelatine die in deze capsules wordt gebruikt, is afkomstig van collageen, een eiwit dat wordt gevonden in dierlijke botten en huid. Deze capsules staan bekend om hun veelzijdigheid, gemakkelijke verteerbaarheid en soepele textuur, wat ze tot een populaire keuze maakt voor zowel supplementen als medicijnen.

Productie van Gelatine Capsules

Het proces van het maken van gelatine capsules begint met de productie van de gelatine zelf. Dit wordt gedaan door collageen, meestal afkomstig van dierlijke botten en huid, te koken. Het resulterende mengsel wordt vervolgens gefilterd, gezuiverd en gedroogd tot het een fijne, poederachtige substantie wordt.

Gemengd met glycerine

De gelatine wordt vervolgens gemengd met water en glycerine om een gel te vormen. Deze gel wordt in dunne lagen uitgespreid en tot de gewenste dikte gerold. Eenmaal op de juiste dikte, worden de gel-lagen in de vorm van capsules gesneden met behulp van zeer nauwkeurige machines.

Elke capsule bestaat uit twee delen: een langer, dunner deel dat het ‘lichaam’ van de capsule vormt, en een korter, breder deel dat de ‘dop’ vormt. Na het vullen met het gewenste supplement of medicijn, worden de twee delen van de capsule samengevoegd en is het product klaar voor gebruik.

Soorten gelatine capsules

Er zijn verschillende soorten gelatine capsules beschikbaar, waaronder:

 1. Transparante Gelatine Capsules: Deze laten toe om de inhoud van de capsule te zien, wat nuttig kan zijn voor kwaliteitscontrole en consumentenvertrouwen.
 2. Gekleurde Gelatine Capsules: Deze kunnen in bijna elke kleur worden geproduceerd. Kleuren kunnen worden gebruikt om verschillende soorten medicijnen of supplementen te onderscheiden, of om een merkidentiteit te creëren.

Daarnaast kunnen gelatine capsules ook worden aangepast op het gebied van grootte, met maten variërend van 000 (de grootste) tot 5 (de kleinste), afhankelijk van de hoeveelheid ingrediënten die ze moeten bevatten.

Kortom, gelatine capsules bieden een flexibele en betrouwbare optie voor het verpakken van supplementen en medicijnen. Met een verscheidenheid aan beschikbare kleuren en maten, en de mogelijkheid om de inhoud te zien met transparante opties, zijn ze een uitstekende keuze voor zowel fabrikanten als consumenten.

Voordelen van gelatine capsules

 1. Gemakkelijk te slikken: Gelatine capsules hebben een gladde textuur die ze gemakkelijk te slikken maakt, zelfs voor mensen die moeite hebben met het innemen van medicijnen of supplementen.
 2. Veelzijdig: Gelatine capsules kunnen worden gevuld met een verscheidenheid aan ingrediënten, van poeders tot vloeistoffen en gels.
 3. Consistente dosering: Omdat de capsules vooraf kunnen worden gevuld, kunnen ze zorgen voor een consistente dosering van het actieve ingrediënt.
 4. Gepersonaliseerd: De beschikbaarheid van verschillende maten en kleuren betekent dat je de capsules kunt personaliseren om te passen bij je merkimago of om verschillende producten in je assortiment te onderscheiden.

Toepassingen gelatine capsules

Gelatine capsules zijn uiterst veelzijdig en kunnen worden gebruikt om een breed scala aan stoffen in te verpakken, waaronder:

Voedingssupplementen

Gelatine capsules worden vaak gebruikt voor het verpakken van vitaminen, mineralen, kruiden en andere supplementen. Ze zijn gemakkelijk te vullen en te verzegelen, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor fabrikanten van voedingssupplementen.

Medicijnen

Veel farmaceutische producten worden geleverd in gelatine capsules. De gladde, gemakkelijk te slikken oppervlak maakt ze ideaal voor patiënten, terwijl de stevige maar flexibele structuur van de capsule zorgt voor een veilige en hygiënische verpakking.

Essentiële oliën en aromatherapieproducten

Dankzij hun vermogen om zowel vaste stoffen als vloeistoffen te bevatten, worden gelatine capsules vaak gebruikt voor het verpakken van essentiële oliën en andere aromatherapieproducten.

Onderzoekstoepassingen

In wetenschappelijke en medische onderzoeken worden gelatine capsules gebruikt om gecontroleerde hoeveelheden van een stof toe te dienen, of om monsters te verzamelen voor later onderzoek.

Afnemers van gelatine capsules

De belangrijkste afnemers van gelatine capsules zijn:

Farmaceutische bedrijven

Veel farmaceutische bedrijven gebruiken gelatine capsules voor hun producten, van voorgeschreven medicijnen tot over-the-counter supplementen.

Gebruik van gelatine capsules in farmaceutische bedrijven

Voorgeschreven medicijnen: Gelatine capsules worden vaak gebruikt voor het verpakken van voorgeschreven medicijnen. Het gemak van dosering, het vermogen om medicijnen te beschermen tegen de externe omgeving, en het gemak van inname maken gelatine capsules een populaire keuze voor deze toepassing.

Over-the-counter supplementen: Deze supplementen, die zonder recept verkrijgbaar zijn, worden vaak verpakt in gelatine capsules. De capsules kunnen worden gevuld met een breed scala aan supplementen, zoals vitaminen, mineralen, kruiden en andere gezondheidsbevorderende stoffen.

Gespecialiseerde medicijnen: Bepaalde soorten medicijnen, zoals die voor gecontroleerde afgifte, kunnen ook worden verpakt in gelatine capsules. De capsule kan worden ontworpen om zich in een specifiek deel van het spijsverteringsstelsel te openen, waardoor de medicatie op het optimale moment wordt afgegeven.

Fabrikanten van voedingssupplementen

Bedrijven die voedingssupplementen maken, zoals vitaminen, mineralen en kruidenproducten, maken vaak gebruik van gelatine capsules. Dergelijke bedrijven hebben vaak een eigen productielijn waar de capsules gevuld worden. Ter onderscheiding kiezen producenten van voedingssupplementen er veelal voor om een standaar kleur, of in een enkel geval een eigen kleur capsule te gebruiken.

Aromatherapie en etherische olie bedrijven

Deze bedrijven gebruiken vaak gelatine capsules om hun producten veilig en hygiënisch te verpakken.

Onderzoeksinstellingen

Universiteiten, medische centra, en andere onderzoeksinstellingen zoals laboratoria kunnen gelatine capsules gebruiken voor verschillende experimentele en onderzoekstoepassingen.
Ze kunnen van pas komen bij verschillende experimentele en onderzoekstoepassingen. Hieronder volgt een overzicht van enkele van de manieren waarop ze worden gebruikt.

Gebruik van gelatine capsules in onderzoeksinstellingen

Klinische studies

Gelatine capsules worden vaak gebruikt in klinische onderzoeken en studies. Ze kunnen worden gevuld met de experimentele geneesmiddelen die worden getest, of met placebostoffen voor controlegroepen. De gelatine capsule biedt een eenvoudige en uniforme methode voor het toedienen van deze stoffen aan de deelnemers van de studie.

Monster verzameling

Gelatine capsules kunnen ook worden gebruikt om biologische monsters te verzamelen voor later onderzoek. Bijvoorbeeld, een capsule kan worden ingeslikt en vervolgens uit het lichaam verwijderd om stalen van het maag-darmkanaal te verkrijgen.

Gecontroleerde afgifte onderzoek

Onderzoek naar gecontroleerde afgifte van medicijnen maakt ook vaak gebruik van gelatine capsules. Onderzoekers kunnen experimenteren met verschillende capsuleontwerpen en -formaten om de afgifte van medicijnen in verschillende delen van het spijsverteringsstelsel te optimaliseren.

Gekleurde gelatine capsules

Het kleuren van gelatine capsules is een vrij gestandaardiseerd proces dat vaak in de productiefase plaatsvindt. De kleuring kan worden bereikt door het toevoegen van voedselkleurstoffen of andere veilige, goedgekeurde kleurstoffen aan de gelatine voordat de capsules worden gevormd.

Hier is een basisstappenplan voor hoe dit proces werkt:

 1. Mengen van Grondstoffen: De eerste stap in het proces is het mengen van de grondstoffen. Dit omvat gelatine, water, en eventuele additieven zoals kleurstoffen. De specifieke hoeveelheid van elke stof die wordt toegevoegd, hangt af van de gewenste kleur, transparantie en grootte van de uiteindelijke capsules.
 2. Toevoegen van Kleurstoffen: Vervolgens worden kleurstoffen aan het mengsel toegevoegd. De kleurstoffen die worden gebruikt, moeten veilig zijn voor menselijke consumptie en worden goedgekeurd door regelgevende instanties zoals de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) of de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA). De kleurstoffen worden zorgvuldig gemengd met de gelatine om een uniforme kleur te garanderen.
 3. Capsulevorming: Eenmaal gekleurd, wordt het gelatinemengsel in dunne lagen uitgespreid en tot de gewenste dikte gerold. Met behulp van precieze machines worden de gel-lagen in de vorm van capsules gesneden.
 4. Drogen en Verpakken: Na het vormen worden de capsules gedroogd om het overtollige vocht te verwijderen, waarna ze klaar zijn voor verpakking en verzending.

De keuze voor de kleur van de capsules kan om verschillende redenen worden gemaakt, zoals merkidentificatie, onderscheid tussen verschillende medicijnen of doseringen, of puur esthetische voorkeuren. Het is belangrijk op te merken dat de kleurstoffen geen invloed hebben op de functionaliteit van de capsule of op de absorptie van de inhoud door het lichaam.

Leveringsprogramma’s capsules

Het leveringsprogramma van lege gelatine capsules omvat de gehele serie, waarbij er gebruik gemaakt wordt van de voor de industrie gestandaardiseerde maten.

transparante gelatine capsules

gekleurde gelatine capsules, enkele kleur

gekleurd oranje maat 0
gekleurd groen maat 0
gekleurd roze maat 0
gekleurd rood maat 0
gekleurd blauw maat 0
gekleurd ivoor maat 5

gekleurde gelatine capsules, dubbele kleur

gekleurd ivoor en ivoor, maat 000
gekleurd geel en wit, maat 00
gekleurd groen en wit maat 0
gekleurd blauw en wit, maat 1
gekleurd groen en wit, maat 2
gekleurd rood en wit, maat 3
gekleurd groen en geel, maat 4