Vegetarische capsules, hoe maken ze die?

Het maken van vegetarische capsules, ook bekend als plantaardige capsules, is een proces dat enige precisie en zorgvuldigheid vereist. Deze capsules worden gemaakt van plantaardige cellulose, waardoor ze geschikt zijn voor mensen die een veganistisch of vegetarisch dieet volgen, evenals voor degenen die bepaalde religieuze dieetvoorschriften naleven.

Materiaalkeuze

Het eerste dat je moet doen is het juiste materiaal kiezen. Plantaardige cellulose, afkomstig van de celwanden van planten, is de meest gebruikte basis voor vegetarische capsules. Het is een polysacharide rijk aan vezels en is hypoallergeen, wat betekent dat het minder waarschijnlijk is dat het allergische reacties veroorzaakt.

Celluloseverwerking

Het productieproces begint met het verzamelen en zuiveren van de plantaardige cellulose, meestal afkomstig van houtpulp of katoen. Deze ruwe cellulose wordt vervolgens opgelost in water om een pasta te vormen. Voor meer informatie, zie Bron 1.

Gelvorming

Het volgende proces is het vormen van de gel. De cellulosepasta wordt gemengd met geschikte gelvormers, zoals carrageen, om de juiste consistentie te verkrijgen.

Capsulevorming

Vervolgens wordt de gel door een serie van vormpinnen geleid om de capsulevormen te maken. Deze vormpinnen zijn ingedeeld in twee delen: de capsulebodem en de dop. De gel wordt door deze pinnen geleid, waarbij elke pin wordt ondergedompeld in de gel om een laag rond de pin te vormen.

Drogen en harden

Na het vormen, moeten de capsules worden gedroogd en gehard. Dit gebeurt door ze bloot te stellen aan gecontroleerde hitte- en vochtigheidsniveaus. Dit proces maakt de capsules stevig genoeg om de vulling te bevatten, maar toch zacht genoeg om makkelijk in te slikken.

Afsnijden en polijsten

Zodra de capsules volledig zijn uitgehard, worden ze van de vormpinnen gesneden en gescheiden in twee delen – de dop en het lichaam. De capsules worden dan gepolijst om eventuele ruwe randen te verwijderen.

Kwaliteitscontrole

Tot slot worden de capsules onderworpen aan strenge kwaliteitscontroles om ervoor te zorgen dat ze aan alle specificaties voldoen. Kwaliteitscontrole kan zaken omvatten als gewichtscontrole, controle op lekken en visuele inspectie.

Voor meer informatie over het proces, zie Bron 2.

Door Capsule-expert

Ik ben Erik. Al sinds 1999 ben ik zeer actief in de farmaceutische industrie en ik heb me gespecialiseerd in lege capsules. Dit product kent inmiddels geen enkel geheim meer voor me. Ik schrijf er graag over en deel op die manier mijn kennis met het internet.