Vegetarische vs gelatine capsules

Gelatine vs vegetarische capsules. Welke kies je?

Wanneer je kiest tussen gelatine en vegetarische capsules, zijn er een aantal belangrijke verschillen om te overwegen. Beide hebben hun voordelen, maar de juiste keuze hangt af van jouw specifieke behoeften en voorkeuren.

Gelatine Capsules

 1. Materiaal: Gelatine capsules worden gemaakt van dierlijk collageen, meestal afkomstig van varkens of runderen. Gelatine is een eiwit dat van nature voorkomt in huid, botten en bindweefsel.
 2. Kosten: Over het algemeen zijn gelatine capsules goedkoper om te produceren en daardoor vaak goedkoper om te kopen.
 3. Flexibiliteit: Gelatine capsules zijn flexibel en hebben een zachte textuur, wat ze makkelijker maakt om in te slikken voor sommige mensen.
 4. Allergieën/Dieetrestricties: Gelatine capsules zijn niet geschikt voor mensen met een veganistisch of vegetarisch dieet, of voor mensen die allergisch zijn voor het dier waarvan de gelatine is afgeleid.

Meer over lege capsules gemaakt van gelatine.

Vegetarische Capsules

 1. Materiaal: Vegetarische capsules zijn gemaakt van plantaardige stoffen zoals cellulose of polysacchariden. Ze bevatten geen dierlijke producten en zijn geschikt voor veganisten en vegetariërs.
 2. Kosten: Vegetarische capsules zijn over het algemeen duurder om te produceren dan gelatine capsules, wat kan resulteren in een hogere prijs.
 3. Stabiliteit: Vegetarische capsules zijn stabieler bij blootstelling aan warmte en vocht dan gelatine capsules, wat ze een betere keuze kan maken voor bepaalde soorten producten.
 4. Allergieën/Dieetrestricties: Vegetarische capsules zijn hypoallergeen en een goede keuze voor mensen met specifieke dieetrestricties of allergieën.

Meer over lege capsules gemaakt van plantaardige cellulose.

Zowel gelatine als vegetarische capsules hebben hun eigen unieke voordelen en nadelen. De juiste keuze hangt af van jouw individuele behoeften, voorkeuren en budget.

Oplosbaarheid en verteerbaarheid

Bij het kiezen tussen gelatine en vegetarische capsules speelt ook de oplosbaarheid en verteerbaarheid een rol.

 • Gelatine capsules: Gelatine capsules lossen snel op in de maag, wat betekent dat de inhoud snel beschikbaar komt voor opname. Dit maakt ze ideaal voor ingrediënten die snel in het lichaam moeten worden opgenomen. Het nadeel is dat ze bij warme temperaturen kunnen smelten, wat de opslag en het transport bemoeilijkt.
 • Vegetarische capsules: Vegetarische capsules zijn over het algemeen stabieler dan gelatine capsules en lossen niet op bij warme temperaturen, wat ze een betere keuze maakt voor producten die bij warme temperaturen moeten worden opgeslagen of getransporteerd. Ze zijn ook resistenter tegen luchtvochtigheid. Het nadeel is dat ze soms iets langer nodig hebben om in de maag op te lossen.

Duurzaamheid en ethische overwegingen

Daarnaast spelen ook duurzaamheids- en ethische overwegingen een rol bij de keuze tussen gelatine en vegetarische capsules:

 • Gelatine capsules: Gelatine is een bijproduct van de vleesindustrie, wat betekent dat de productie van gelatine capsules kan bijdragen aan dierlijk lijden en milieuschade veroorzaakt door de vleesproductie.
 • Vegetarische capsules: Vegetarische capsules zijn gemaakt van plantaardige materialen, waardoor ze een milieuvriendelijker en ethisch verantwoorder alternatief kunnen zijn voor gelatine capsules.

Door Capsule-expert

Ik ben Erik. Al sinds 1999 ben ik zeer actief in de farmaceutische industrie en ik heb me gespecialiseerd in lege capsules. Dit product kent inmiddels geen enkel geheim meer voor me. Ik schrijf er graag over en deel op die manier mijn kennis met het internet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *