Wat gebeurt er met capsules in je lichaam?

Dit gebeurt er na het slikken van een capsule

Wanneer je een capsule inneemt, begint het lichaam direct met het verwerkingsproces. Dit proces omvat verschillende stadia. Laten we eens kijken welke stadia dat allemaal zijn.

Capsule inslikken

De eerste stap na inname is het transport van de capsule door de slokdarm naar de maag. Dit gebeurt door de werking van de spieren in de slokdarm, die de capsule naar beneden duwen.

Ontbinding

In de maag begint de capsule zich te ontbinden in de aanwezigheid van maagzuur. Dit proces kan variëren in duur, afhankelijk van het type capsule (gelatine of vegetarische), de pH-waarde van de maag en andere factoren.

Afgifte van de capsule inhoud

Zodra de capsule is opgelost, wordt de inhoud ervan vrijgegeven. Als het een medicijn of voedingssupplement bevat, begint dit zich te mengen met het maagsap.

Absorptie

De volgende stap is de absorptie van het medicijn of supplement. Dit vindt voornamelijk plaats in de dunne darm, waar de actieve ingrediënten in de bloedbaan worden opgenomen.

Distributie en Metabolisme

De actieve ingrediënten worden vervolgens door het lichaam gedistribueerd en gemetaboliseerd. Ze worden naar de juiste plaatsen in het lichaam getransporteerd om hun specifieke functies uit te voeren.

Uitscheiding

Tenslotte worden de afvalproducten en eventuele restanten van de capsule via het urinewegstelsel of de ontlasting uit het lichaam verwijderd.

Maagzuurbestendige capsules

Het is belangrijk op te merken dat er ook maagzuurbestendige capsules beschikbaar zijn, die speciaal zijn ontworpen om niet op te lossen in de maag. In plaats daarvan lossen ze op in de dunne darm, waar de pH-waarde hoger is. Deze capsules worden gebruikt voor stoffen die door het maagzuur kunnen worden afgebroken of die maagirritatie kunnen veroorzaken.

Door Capsule-expert

Ik ben Erik. Al sinds 1999 ben ik zeer actief in de farmaceutische industrie en ik heb me gespecialiseerd in lege capsules. Dit product kent inmiddels geen enkel geheim meer voor me. Ik schrijf er graag over en deel op die manier mijn kennis met het internet.